Молдова и Украйна ще имат още седем общи гранични контролни пункта.

...
Молдова и Украйна ще имат още седем общи гранични контролни пункта.
Коментари Харесай

Молдова и Украйна създават още 7 общи ГКПП-та

Молдова и Украйна ще имат още седем общи гранични контролни пункта. Това стана ясно в петък, оповестява " Молдпрес ". 

Премиерът Дорин Речан и украинският му сътрудник Денис Шмигал участваха посредством видеоконферентна връзка в церемонията по сключване на междуведомствените протоколи за организирането на взаимен надзор.

Документите се отнасят за граничните пунктове Бричен - Росошани, Крива - Мамалага, Гюрджулеш - Рени, Ларга - Келменти, Паланка - Маяки-Удобное, Първомайск - Кучурган и Платоново-Гоянул Ноу.

Молдова и Украйна потвърдиха по този начин взаимната си поддръжка за интеграционния дневен ред на двете страни в Европейския съюз (ЕС) и усилването на икономическото, общественото и политическото съдействие сред нашите страни.

" Това е обща победа и нашият ангажимент е да напредваме дружно в интеграцията в Европейски Съюз. Днешното сключване на протоколите за образуване на взаимни контролни пунктове на молдовско-украинския граничен пункт е значима стъпка към присъединението към Европейски Съюз ", сподели Речан.

Длъжностните лица също се споразумяха да продължат да предизвикват двустранния разговор и да засилят съдействието в региона на районната сигурност.

Шмигал регистрира удобното влияние за диверсификацията на двустранната търговия и по-нататъшното подсилване на " цветовете на солидарността " към Европейски Съюз. За интервал от повече от година към 1,6 милиона тона украинска селскостопанска продукция са минали директно през Молдова.

Колегите разискаха и взаимни инфраструктурни планове, измежду които започването на строителните работи на моста Косауци - Ямпил, както и увеличение на потенциала за превозване и предпазване на природен газ в прилежащата страна.

На събитието участваха чиновници на митническа работа и Главен инспекторат на гранична полиция.

Припомняме, че Русия съобщи по-рано през декември, че решението на Европейски Съюз да стартира договаряния за участие с Украйна и Молдова е политизирано решение, което може да дестабилизира блока.

Лидерите на Европейски Съюз се съгласиха да стартират преговори за влизане с Украйна, макар че тя продължава да се бори с нашествието на Русия. Не можаха да се спогодят за пакет от 50 милиарда евро финансова помощ за Киев поради съпротивата на Унгария.

Унгария е най-последователния проруски член на Европейски Съюз, в това число блокирайки финансова помощ за Украйна. На последното съвещание на Съвета на Европейски Съюз, където бе дадена зелена светлина за започване на договаряния за еврочленство на Украйна и Молдова, гласът на Виктор Орбан, който щеше да е срещу, бе избегнат, като унгарският министър председател бе помолен да напусне залата по време на вота.

Знае се, че страните членки на Европейския съюз също по този начин обмислят дали да лишат Унгария от правото ѝ на глас, с цел да сключат съглашение за разпределяне на средства за Украйна. Според чиновниците Европейски Съюз може да приложи член 7 от Договора от 2007 година, който разрешава отнемане на дадена страна от правото ѝ на глас заради нарушаване на европейското законодателство.

Европейската комисия предложи на срещата на върха да бъде взето решение за започване на преговори за участие в Европейски Съюз с Украйна, откакто тя извърши четири условия, посочени по-рано. Приетите от Украйна закони, в това число за националните малцинства - въпрос, издигнат от Унгария - почистват три от дилемите, което значи, че остава единствено една: нов закон за преодоляване на олигарсите. Предполага се, че това може да се случи през март.

Приет бе и 12-ият пакет антируски наказания. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР